sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Paloturvallisuusviikko 2012: Turvallisesti ja tunnelmallisesti



Pikkujouluaika ja pimeät illat ovat täällä. Pikkujoulurientojen vastapainoksi, pimeän ajan illat ovat mukavia koti-iltoja. On helppo rentoutua kotisohvalla kynttilöiden valaistessa hämärää huonetta.

Meillä Pohjanmaalla on vuosi toisensa jälkeen muistutettu ihmisiä kynttilöiden turvallisuudesta. Siitä huolimatta ripeät palomiehemme sammuttavat kynttilöistä johtuvia tulipaloja joka vuosi. Suomessa näitä onnettomuuksia sattuu keskimäärin 130 joka vuosi. Kun tarkastelee tilastoja, näkyy siellä selkeä piikki: melkein kolmasosa koko vuoden kynttilöistä aiheutuneista tulipaloista sattuu joulukuussa. 


Mutta entä sitten meillä, minun omassa kodissa? Meillä on pieni vauva, tärkein aarteeni koko maailmassa. Erityisesti nyt huomaan kiinnittäväni huomioni ihan joka ikiseen turvallisuusasiaan, myös kynttilöihin. Olemme koettaneet aina olla valveutuneita turvallisuusasioissa. Työssäni olen neuvonut muita tulen turvallisessa käsittelyssä, muun muassa siitä että kynttilöitä tulee polttaa vain palamattomalla ja tukevalla alustalla, kynttilään ei saa osua palavia materiaaleja, niitä ei saa päästä kaatumaan, eikä tuikkuja tule sijoittaa liian lähelle toisiaan… nämähän ovat päivänselviä asioita. Ei minulla tulisi mieleenkään jättää palavaa kynttilää valvomatta, ei varsinkaan nyt!  Meillä oli kotieläimiä jo ennen lapsemme syntymää. On kaksi kissaa ja koira, ja kaikki elelevät sulassa sovussa…ainakin useimmiten. Toisaalta, on sitä nähty kertoja kun eläimet riehaantuvat ja silloin on koko kodin irtain vaarassa. Eläimet kun toimivat vaistonsa varassa. Ei meidän Selma-koiramme katso sattuuko pöydällä olemaan palava kynttilä, vaan se ryntää ovelle kun sinne joku ilmaantuu. Jos hännän tielle osuisi huteraan kynttilänjalkaan asetettu palava kynttilä, lentäisi se mukavassa kaaressa lattialle steariinin roiskuessa iloisesti uudelle matollemme. Tulipalon ainekset olisivat koossa.

Tällaisen tapahtuman ”uhria” (kynttilää) ei kuitenkaan voida kutsua itsestään sammuvaksi kynttiläksi, vaan itsestään sammuva kynttilä (självsläckande ljus) tarkoittaa kynttilää, jonka langan loppupää on käsitelty sellaiseksi, että se sammuu hyvissä ajoin, ennen kuin se palaa loppuun. 

Niin ja tietenkin tässä on varmuuden vuoksi kaikkia Teitä lukijoita muistutettava: itsestään sammuva kynttilä, kuten mikä tahansa kynttilä, vaatii valvontaa palaessaan. Sitä ei saa jättää yksin palamaan! Paloturvallisia kynttilöitä kun ei ole!

Ruotsissa itsestään sammuvia kynttilöitä myydään vuosittain hurjat määrät.  Jostain syystä Suomessa nämä eivät ole vielä kuitenkaan lyöneet itseään läpi, vaikka niitä on tarjolla. Itsekin näitä viime talvena lähimarketin hyllyiltä bongasinkin….

Kauppojen hyllyillä olen tosi tarkka! Otan mukaani vain kynttilät joiden turvallisuusmerkinnät ja käyttöohjeet ovat selkeät ja asianmukaiset. Hankin toki myös muutaman sähkökäyttöisien kynttilän: Itselleni pari siltä varalta, että en ehdi elävää liekkiä valvoa, sekä muutaman mummille ja paapalle turvalliseksi pikkujoululahjaksi. Ulkotulien suhteen suosin kookkaampia, sellaisia peltisiä, tukevampia roihuja. Niiden liekki on nimittäin kestävämpi tihkusateessa eikä tuulikaan niitä helposti liikuta.

No, onhan asia kuitenkin niin, että koko perhe osallistuu turvallisen arjen luomiseen.  Meilläkin on joskus käynyt niinpäin että se on avopuolisoni, joka näistä asioista muistuttaa..

Vaikka olisimme kuinka huolellisia, jotain voi kuitenkin aina sattua. Jos jostain syystä tulipalo saa alkunsa, toimiva palovaroitin on laite joka havaitsee ja antaa aikaa mahdolliselle alkusammuttamiselle ja turvaan poistumiselle. Tämän jälkeen on tärkeää muistaa: turvalliselta paikalta teette hätäilmoituksen soittamalla numeroon 112! …sitä kautta tieto onnettomuudesta saavuttaa ripeät palomiehemme nopeasti.

Turvallisuusterveisin


Thomas
Pohjanmaan pelastuslaitos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti