lauantai 24. marraskuuta 2012

Paloturvallisuusviikko 2012: Hauska päivä paloasemalla




Kotipalokunnallani Helsingin VPK:lla vietettiin tänään Päivä Paloasemalla -tapahtumaa jo neljättä kertaa. Tilaisuutta oli järjestämässä reilu kahdenkymmenen hengen porukka, ja kävijöitä riitti, kuten menneinäkin vuosina. Vieraskirjaan ilmestyi tapahtuman aikana reilut kaksisataa nimeä, vaikka noin puolet osallistujista nimeään ei muistanutkaan raapustaa. Reilu enemmistö vieraista oli perheitä, joissa oli alle kolmevuotiaita taaperoita.

Meillä oli jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa yhdistetty samoille tapahtumapaikoille eri rasteja. Ulkona vieraat saivat harjoitella Paulan johdolla piskuisessa tihkusateessakin alkusammutustaitojaan. Palava kattila piti sammuttaa sammutuspeitteellä tai kattilan kannella, ja alkusammutussimulaattori sammahti, kun siihen tähdättiin kouluttajan mielestä riittävän tarkasti nestesammuttimella.  Samalla käytiin läpi keittiön paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Pienimmätkin pääsivät osallistumaan, kun lapsille oli varattu erikseen sankoruisku ja kaadettavia keiloja.

Kuvaaja: Hannu Timonen

Autohallissa hälytysosaston jäsenet esittelivät vieraille paloautoja, niistä löytyvää kalustoa ja oman palokuntamme toimintaa. Vieraat saattoivat kysellä niin pelastusautosta kuin eläinpelastusautostakin. Olli kertoi omalta paineilmalaiterastiltaan, että päivän aikana jopa 59 henkeä kokeili hengittää paineilmaa kasvo-osan, tuttavallisemmin maskin kautta. Ainakin naapurin pojilleni tuokio Ollin rastilla tuntui olevan tapahtuman yksi riemukkaimmista hetkistä. Tarjolla oli myös erilaisia palokunnastamme ja palokuntatoiminnasta kertovia esitteitä. Niiden menekki ei kuitenkaan ollut niin suurta, kuin lapsille jaettujen joulukalentereiden.

Oleskelutilassa riskienhallintaosasto paneutui vieraiden kanssa yleisen paloturvallisuuden lisäksi terassin ja parvekkeen turvallisuuteen. Tila keräsi väkeä paitsi kankaalle heijastettujen paloturvallisuusvideoiden, myös tarjoilupöydän antimien vuoksi. Mehua juodessa ja pullaa mutustaessa jaksoi pienikin kaveri keskittyä hetken siihen, kuinka ulkotulien kanssa toimitaan. Eikä siinä, tällainen hieman vanhempikin kaveri jaksoi naisosaston tarjoileman pullan voimalla valistaa monta tuntia… Koko aseman kävelevinä tietopankkeina toimivat veteraanit, joilta saattoi saada paloturvallisuusesitteitä tai vaikkapa neuvoja vessan löytämiseksi.

Kuvaaja: Hannu Timonen

Omalla rastillani sekä tutustuttiin erilaisiin palovaroittimiin että harjoiteltiin poistumista savuisista tiloista. Apunani hääräsivät palokuntanuoret. Aivan pienimpiä osallistujia kiinnostivat palovaroittimen asennusoppeja enemmän erilaiset kuntoiluvälineet, joita löytyi rastipaikaltamme palokunnan punttisalilta. Jumppapallo saikin esineenä alle kaksivuotiaiden joukossa yhtä suuren suosion kuin leikkitunneli, jonka läpi ryömimällä saattoi harjoitella savun alta pelastautumista. Hieman vanhemmille lapsille olimme rakentaneet pimennetyn huoneen, jossa saattoi kontata kohti turvaa. Aika monta kertaa tuli toistettua, että kotonakin kannattaa harjoitella poistumista matalana ja pilkkopimeässä omasta huoneesta asunnon ulko-ovelle.

Työtä se vaati, mutta hauskaa oli! Valtavan suuri kiitos siitä oman tapahtumamme päätirehtöörille Pertulle, koko tekijäporukallemme sekä niiden 231 muun palokunnan väelle, jotka suunnittelivat ja toteuttivat kymmenille tuhansille kävijöille päivän paloasemalla. Ilman meitä kaikkia olisi taas jäänyt moni nauru, ilo ja turvallisuusherätys syntymättä. Kiitos myös teille, jotka saavuitte paikalle. Olisi ollut suhteellisen kurjaa puhua seinille monta tuntia. :):)

Piatta Rulja
ruohonjuuritason vapaapalokuntalainen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti