keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Paloturvallisuusviikko 2012: Nuohousala palonehkäisytyön keskiössä


Nokihippuja historiasta



Tulisijojen kehitys ja lisääntynyt käyttö asuinrakennusten lämmityksessä ja ruuan valmistuksessa ovat asettaneet palonehkäisytyölle ja sitä kautta nuohousalalle haasteita kautta historian. Kokemuksen ja käytännön kautta saatu tietotaito on pyritty siirtämään tuleville sukupolville niin tarkoin kuin on ollut mahdollista. Siitä hyvänä esimerkkinä on tänäkin päivänä mestari-kisälli-periaatteella tapahtuva koulutus. Vaikkakin osa historian perintönä saadusta tietämyksestä on saatu kirjojen ja kansien väliin, siirtyy valtaosa osaamisesta ja ammattitaidosta niin sanottuna hiljaisena tietona suusta suuhun ja sieltä käytäntöön.

Perinteisen käsityöammatin säikeet ulottuvat monitahoisesti. Itse nuohoustyö tietenkin on kautta aikojen ollut perinteistä käsityöammattia parhaimmillaan. Käden taitoja on tarvittu myös työssä käytettävien nuohoustyövälineiden valmistukseen. Kekseliäisyyttä ja luovuutta on vaadittu oikeanlaisten välineiden suunnittelussa, mutta myös materiaalit työvälineisiin oli tarkoin valittava, niiden soveltuvuus työhön ja työstettävyys työvälineiksi. Nuohoojat ovat olleet ja ovat tänä päivänäkin perusominaisuuksiltaan teknisesti uteliaita. Pitää olla valmiudet selvittää erilaisten tulisijamallien savukierrot, jotta niiden puhdistaminen onnistuu niin, että ne toimivat sekä paloturvallisesti että energiatehokkaasti. 


Haasteita nyt ja tulevaisuudessa


Vaikka nykyään on kehitetty monenlaisia teknisiä sovelluksia helpottamaan ihmisen arkea, on se tuonut palonehkäisytyölle myös lisää haasteita. Lisäksi kiristyneet energiavaatimukset rakentamisessa ovat osaltaan tuoneet oman mausteensa tähän kokonaisuuteen. Energiatehokkuuden saavuttamiseksi tehdyt ratkaisut eivät välttämättä palvele paloturvallisuutta sen täydessä merkityksessä. Tässä olisikin toivottavaa, että yhteiskunnassa eri tahot tekisivät saumatonta yhteistyötä yhteisten päämäärien saavuttamiseksi. Palonehkäisytyö on monen eri lenkin muodostama toimiva kokonaisuus, jonka jokainen palanen on tärkeä. Yhdenkin lenkin ontuminen voi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Vastuullisuutta oman ”tontin” hoitamisesta ei voi varmasti liikaa korostaa.



Tavallista asukasta ajatellen, ympärille on tullut melkoinen määrä erilaista tekniikkaa, joiden hallinta olisi kuitenkin välttämätöntä turvallisen asumisen toteutumiseksi. Asuinrakennuksen ilmanvaihto ja tulisijan toiminta ovat käsi kädessä toimiva kokonaisuus. Nykyiset ilmanvaihtoratkaisut ovat monelle ”ensikertalaiselle” alue, jonka opettelu vie oman aikansa. Siihen kun tuodaan lisäkomponenttina tulisija, joka itse laitteena on aina yksilö, voidaan puhua jo melko monimuotoisesta yhtälöstä. Tulisija- ja savuhormivalinnoissa tulisi olla jo heti suunnittelun alkuvaiheessa yhteydessä paikalliseen nuohoojan, joka varmasti kertoo mielellään kuhunkin rakennus- tai saneerauskohteeseen sopivan tulisija-savuhormiyhdistelmän ja mitä käytännössä tulee näiden asioiden osalta ottaa huomioon. Näitä ovat esimerkiksi tulisijan puhdistettavuus ja sijoittelu paloturvallisuuden ja energiatehokkuuden näkökulmista.

Valistus ja neuvonta työkaluna turvallisempaan huomiseen

 

Ennen vanhaan tulen käyttö kotitalouksissa oli luontaista ja tulen käyttöön liittyvät taidot periytyivät sukupolvelta toiselle. Tänä päivänä tulisijojen käyttäjillä ei välttämättä ole samaa tietämystä kuin ennen. Tarvitaan siis entistä pontevampaa ja tehokkaampaa valistusta sekä neuvontaa palonehkäisytyön työkaluksi. Tätä tärkeää sektoria hoitavat pelastusviranomaiset ja nuohoojat omassa työssään. Niin kuin aikaisemmin tekstissä mainittiin, paloturvallisuus on monen tekijän yhteistyötä. Valistuksen ja neuvonnan kautta vahvistetaan sitä lenkkiä, josta asukas on itse vastuussa. Valistus- ja neuvontatyö korostuu kohteissa, joissa huomataan, että toimintatavoissa esiintyy korjattavaa. Ei pidä kuitenkaan koskaan unohtaa positiivista palautetta asiakkaalle siinä tapauksessa, jolloin toimintatavat ovat olleet oikeita sekä paloturvallisuuden että energiatehokkuuden näkökulmista. Kannustus lisää motivaatiota.


Säännöllinen huolto ja tarkastustoiminta kuuluvat myös asuinrakennuksiin


Jokainen autonomistaja pyrkii huollattamaan ja tarkastuttamaan autonsa kunnon ja toiminnan säännöllisesti. Tämä toiminta on mielletty liikenneturvallisuuden näkökulmasta aivan luonnolliseksi toiminnaksi. Ajoneuvolla on hyvä ja turvallista ajella, kun on perustietämys, että se on kunnossa. Asuinrakennukset ihmisen kalleimpana sijoituksena eivät liene vielä yltäneet ajatushierarkiassa samalle tasolle auton kanssa. Vasta pienen ajan asumisen historiassa on keskusteluissa ollut mukana kiinteistön huoltokirja. Kirja, joka pitää sisällään kiinteistön tiedot ja säännöllistä tarkastamista vaativat kohteet sekä määrävälit tarkastusten tai huoltotoimenpiteiden suorittamiselle. Nuohouksen suorittaminen ja paloturvallisuuden tarkkailu kuuluvat näihin säännöllisesti suoritettaviin toimenpiteisiin. Tässäkin on syytä muistaa, että nuohous ei ole pelkästään noen poistamista tulisijoista ja savuhormeista. Ammattitaitoinen nuohooja tarkastaa myös laitteiston kunnon ja osaa palamisjätteen perusteella opastaa asiakasta laitteiston käytössä. Nykypäivänä nuohoojaa voisi varmasti käyttää enemmänkin hyödyksi paloturvallisuusasioissa, onhan hänellä jo pitkien perinteiden tuoma kokemus ja tietämys laitteistojen toiminnasta.

Juhani
Nuohousalan Keskusliitto




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti